Vitralii handmade, vitralii autentice
Mi-a plăcut din prima clipă faptul că pot să pictez și să sculptez în același timp cu sticla. E o fuziune spectaculoasă între cele două.
Vitralier: Când ai început să lucrezi cu sticla și de ce?
Gabriela Velea: Am început să lucrez cu sticla în liceu. Am terminat secția murale în liceu și acolo m-am întâlnit prima oară cu sticla, cu vitraliile mai exact. Și m-a fascinat în prima clipă. Mi-am dat seama ca acesta este drumul meu. Apoi am dat admiterea la facultate la secția Sticlă.
Vitralier: Ce te atrage la lucrul cu sticla? Și ce te atrage la vitralii?
Gabriela Velea: Mi-a plăcut din prima clipă faptul că pot să pictez și să sculptez în același timp cu sticla. E o fuziune spectaculoasă între cele două. Materialul în sine este spectaculos. Așa am perceput atunci vitraliile. Apoi, când am descoperit în facultate ce poți face cu sticla, mi s-a confirmat faptul că asta voi face toată viața.
Vitralier: Crezi că vitraliile sunt lucrări tot timpul la modă? Și de ce?
Gabriela Velea: Vitraliile nu se vor demoda niciodată din punctul meu de vedere. Sunt artă decorativă pură și, oricât s-a industrializat aceasta artă, nu cred că va apune vreodată. Vor exista tot timpul oameni care vor aprecia autenticitatea acestei arte. E drept, în prezent se caută să se înlocuiască vitraliile cu tot soiul de înlocuitori, însă efectul nu este același. Aceste înlocuiri sunt considerate Kitch și niciodată nu vor avea impactul și valoarea unui vitraliu autentic.
Vitralier: Unde ai învățat să faci vitralii?
Gabriela Velea: Pe primul vitraliu l-am facut în liceu. Apoi am cochetat în facultate cu câteva comenzi și cu o restaurare de vitralii.
Vitralier: Care este tehnica ta preferată?
Gabriela Velea: Tehnica mea preferată, atunci când vorbim de sticlă, este fuziunea (în cuptorul de fuziune) și gravarea la țaic. Într-adevăr, la cuptorul de fuziune poți calcula și anticipa ce va ieși după ardere, însă rămâne un 10% de necunoscut și acest lucru mă fascinează întotdeauna. Există acolo, în mare parte, contribuția mea, însă există, în același timp, și acei 10% de suspans care mă bucură mereu și mă încarcă sufletește.
Vitralier: Care este părerea ta vizavi de folosirea utilajelor CNC în crearea vitraliilor?
Gabriela Velea: Vorbeam mai sus de industrializarea acestei meserii. Tocmai această industrializare a făcut să dispară aproape de tot această meserie. Când vorbim de CNC, vorbim de costuri mai mici. Niciodată produsul făcut de un aparat nu va avea același preț ca produsul făcut de mâna unui om. Și aici intervine măiestria. E evident, cred 😊, faptul că nu sunt de acord cu aceste “vitralii”. Nu sunt autentice, sunt copii. Și, de aici, și costurile diferite. Ce știu sigur este că niciodată nu vom putea compara un vitraliu autentic cu un vitraliu facut la CNC. Există o diferență estetică de la cer la pământ. E ca și cum am compara un pahar de sticlă transparentă cu un pahar de plastic transparent.
Vitralier: Ce reprezintă pentru tine Grădina Sticlarilor?
Gabriela Velea: Grădina Sticlarilor a luat naștere acum aproximativ 10 ani și asta datorită Iuliei Năstase, cu care am fost colegă în facultate. Iulia a terminat aceeași secție. Grădina este un hub al sticlarilor din București. A fost odată Curtea Sticlarilor. Acum nu mai există acel loc, dar există Grădina Sticlarilor și, cumva, exact asta ne-am dorit: să ducem mai departe această meserie frumoasă. În prezent, Grădina Sticlarilor este a doua mea casă.
Vitralier: De ce ar trebui să existe mult mai multe asemenea locuri în București și în țară?
Gabriela Velea: Cred ca e foarte importantă arta și cultura, în general, în viața oamenilor. Grădina Sticlarilor este un loc în care de-a lungul anilor s-au organizat foarte multe evenimente culturale, în primul rând. Acest spațiu din centrul Bucureștiului are farmecul lui care, încă de la început, și-a propus să contribuie la dezvoltarea sectorului cultural din București, organizând workshopuri creative pentru copii și oameni mari. Cred că este foarte important pentru oameni să existe astfel de locuri, unde își pot descoperi pasiuni noi, se pot dezvolta și se pot bucura de Frumos.
Vitralier: Unde pot vedea oamenii lucrările tale? Atelierul tău este deschis publicului?
Gabriela Velea: Dezvolt în prezent o platformă online de artă decorativă. Va fi gata în 2021 în prima parte a anului, acolo veți putea vedea lucrările mele, dar și ale altor artiști români. Mi-am propus să dezvolt o punte între artiști și consumatorii de artă autentică. Veți găsi acolo de la obiecte de design, mobilier, corpuri de iluminat din sticlă, lemn, până la bijuterie și obiecte unicat.
Atelierul meu este deschis publicului atunci când organizăm workshop-urile de sticlă la Grădina Sticlarilor. Vă invit cu drag să vă bucurați ochii cu Frumos!