Un brand pentru vitralii autentice în București
Am simțit încă de la început că am ajuns „acasă” , că vitraliile m-au ales pe mine și că asta e ceea ce trebuie să fac.
Mariana Cismaru (n. 1986), artistul și artizanul care a fondat Maruan pentru a crea vitralii decorative în București pentru întreaga țară, vine din lumea marketingului și comunicării. În primii ani ai carierei, după absolvirea facultății de Marketing din cadrul ASE București, a lucrat în lumea corporațiilor, în zona de Problem Solving, și în cea a agențiilor de publicitate, pe proiecte de relații publice (PR), social media, project management și BTL.
În prezent, se dedică total în a oferi iubitorilor de frumos vitralii de vânzare care încântă simțurile. Am stat de vorbă cu Mariana pentru a afla mai multe despre cum arată drumul din birourile corporatiste către propria afacere dedicată vitraliilor decorative în București.
Vitralier: Ce tehnică de vitralii te atrage cel mai mult și de ce?
Mariana Cismaru: Am început să fac vitralii în urmă cu trei ani, mai întâi ca activitate recreativă, dar cu realizarea rapidă că e ceva ce îmi doresc să fac tot timpul. Acesta a fost motivul pentru care am făcut în scurt timp trecerea de la hobby la meserie. Nu pot spune că am ales eu vitraliile ca formă de exprimare artistică pentru că am simțit încă de la început că am ajuns „acasă” , că vitraliile m-au ales pe mine și că asta e ceea ce trebuie să fac.
Vitralier: Ce tehnică de vitralii te atrage cel mai mult și de ce?
Mariana Cismaru: Momentan lucrez exclusiv în tehnica Tiffany. Fără îndoială, voi experimenta în viitor și alte tehnici, dar, momentan, Tiffany mă ține ocupată și motivată să experimentez cu forme și tipare cât mai diferite.
Vitralier: Unde ai învățat să faci vitralii?
Mariana Cismaru: Am participat acum câțiva ani la un curs unde am învățat bazele, iar restul cunoștințelor au venit din exercițiu și mult research din surse alternative.
Vitralier: Dacă, într-o zi, cineva ti-ar spune: „Poți să faci un vitraliu monumental, oriunde dorești tu și cum dorești tu”, unde ar fi acel loc și ce concept ar avea lucrarea?
Mariana Cismaru: „Steam punk movement” e conceptul, iar ca locație, o hală industrială cu tavane înalte. Nu spun mai mult pentru că momentan această lucrare există ca un tot în mintea mea și când va veni ziua aceea vreau să fie surpriză. Dezvălui doar că voi avea nevoie de ajutor pe partea de mecanică și electrică.
Vitralier: Unde îți pot vedea oamenii lucrările? Atelierul tău este deschis publicului?
Mariana Cismaru: Lucrările mele pot fi văzute oricând pe pagina de Facebook @Maruan.ro, pe Instagram la @maruan_nuoi și pe www.maruan.ro. Atelierul este deschis cursanților mei în cadrul atelierelor 1 la 1.
Dacă există persoane care își doresc să învețe cum să realizeze un vitraliu după modelul ales de ei sau propus de mine, îi aștept cu drag să creăm împreună ceva unic, care poate fi expus apoi în propriile case sau spații.