X
X
Back to the top
X
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență de navigare mult mai plăcută. Continuarea navigării pe acest site implică acceptarea lor.  Află mai multe
X

Vitralii handmade

Sticla, acest material rigid și casabil, este atât de ușor maleabil în condiții propice. Și operele rezultate pot fi absolut uimitoare.

Vitralii handmade, vitralii decorative, vitralii unicat, vitralii pictate manual… auzim aceste sintagme din ce în ce mai des deoarece arta sticlei, cu precădere vitraliul, este din nou “la modă”.

Vitraliile sunt populare și nu e greu să înțelegi de ce: sticla, acest material rigid și casabil, este atât de ușor maleabil în condiții propice. Și operele rezultate pot fi absolut uimitoare.

Vitralii, sticlă decorativă, pot apărea în atâtea forme și dimensiuni, culori și amestecuri impresionante.

Este incredibil cum bucăți de sticlă, în tot felul de variații de culoare, legate între ele, pot duce la obiecte dintre cele mai senzaționale cu care-ți poți împodobi casa.

Vitraliile handmade sunt întotdeauna la modă și datorită faptului că se potrivesc foarte bine oriunde, în orice tip de casă, la orice tip de arhitectură sau design interior, fie el modern sau retro.

Întreținerea vitraliilor se face foarte ușor, vitraliile handmade se șterg de praf cu o carpă uscată sau umedă.

Este important să precizăm că, în afară de faptul că sunt ușor de întreținut, vitraliile handmade sunt sunt foarte rezistente în timp. Culorile nu se șterg, sticla nu devine mată, efectele trecerii luminii prin vitraliu sunt deosebite.

De exemplu, lumina care trece printr-un vitraliu tablou atarnat in geam creează în cameră o atmosferă de basm, cu reflexii colorate și relaxante.

Un mare beneficiu este pentru cei cu camera sau casa întunecată. Aceste vitralii unicat pot lumina o încăpere întunecată.

Oamenii folosesc vitralii handmade pentru un bun Feng Shui acasă sau la birou.

 

Ce înseamnă vitralii handmade

Probabil, pentru mulți dintre voi, vitraliul este, prin definiție, lucrat manual. Sau handmade.

Nu este așa.

Pentru vitraliile de dimensiuni mari, de exemplu iluminatoare, ferestre mari, pereți despărțitori, firmele pot folosi utilaje specializate, în cadrul unui atelier sau la fabrică, ce le ușurează munca.

Apoi, mai există așa numitul vitraliu fals, care e practic folia sau autocolantul. Și acesta este creat cu ajutorul utilajelor în fabrică.

Însă mulți artiști concep handmade vitralii, vitralii lucrate manual de dimensiuni medii sau mici, cu scop decorativ. Acestea sunt create în atelierul propriu, de obicei, și nu într-o fabrică specializată.

Lampa vitraliu
Tipuri de vitralii decorative

Vitralii handmade pot fi de dimensiuni foarte mari:

  • ferestre de biserici și catedrale

  • iluminatoare la biblioteci sau muzee

  • paravane

  • pereți despărțitori

  • pereți iluminați

  • ferestre de uși interioare sau exterioare

Și lista poate continua.

Dar pot fi și vitralii handmade de dimensiuni medii și mici, decorațiuni care-ți transformă biroul, casa sau curtea într-un loc de poveste.

Foarte cunoscute sunt lămpile vitraliu lucrate în faimoasa tehnica Tiffany. De asemenea, avem aplicele și lustrele vitraliu, ca să completeze setul.

Un cadou deosebit poate fi un vitraliu handmade care se atârnă de perete – de exemplu un vitraliu tablou creat în tehnica Tiffany sau pictat pe sticlă.

Există artiști care concep obiecte de arta, structuri și sculpturi 3D în vitraliu tehnica Tiffany. Aceste obiecte pot fi părți ale corpului sau artă abstractă.

Îți poți împodobi ferestrele cu vitralii handmade mici, atârnate de lănțișoare, care se prezintă într-o multitudine de mărimi și modele. Printre acestea amintim: fluturi, păsărele pe crenguțe de copaci cu flori sau doar cu frunze, forme abstracte în stil art deco. Florile, de exemplu cele în stilul art nouveau, sunt surprinzătoare și gingașe.

Bijuteriile pot constitui vitralii decorative care creează senzație! Pandantive de pus la gât, cercei, broșe și chiar cutie de bijuterii. Poți face cadou mamei, fiicei, prietenei, soției. Cu siguranța își vor aminti de acest cadou special din vitraliu handmade.

Toate aceste bijuterii pot fi “asezonate” cu oglinzi de dimensiuni mici și medii cu rame din vitraliu. La oglinzi, cea mai utilizată tehnică de vitraliu este overlay sau tehnica vitraliilor aplicate.

Măsuțele de cafea cu vitralii handmade pot fi, iarăși, un obiect de artă pe care îl dorești în casă, în sufragerie sau pe hol.

Alte obiecte care-ți înfrumusețează casa în orice stil ar fi ea, clasic sau modern, sunt vitraliile handmade pur decorative care stau pe masă, pe noptieră sau într-un colț unde ochiul vrea sa se odihnească. Și acestea iau diverse forme: scrumiere, vaze de flori, sfeșnice, tot felul de căsuțe, pisici, biciclete, păsărele sau artă abstractă în stiluri art deco, art nouveau.

Nu în cele din urma avem celebrele vitralii handmade de tip sun catcher sau light catcher. Și acestea vin în miriade de forme și modele: modele cu forme geometrice stil art deco, păsări, vrajitoare sau lilieci simpatici, fagure de miere cu o albinuță sau două.

Și aici lista continuă.

Vitralii handmade de sezon sau tematice

De asemenea, pentru a schimba ambientul și a aduce nota de noutate periodic la birou sau acasă, putem orna cu vitralii handmade de sezon sau tematice.

Una dintre cele mai iubite perioade din an, pe care o așteaptă toți copiii, inclusiv copiii din adulți, este perioada sărbătorilor de iarnă.

Mulți artiști pregatesc pentru aceasta ocazie cadouri mici și îmbietoare din vitralii handmade care pot fi atârnate în pomul de Craciun: fulg de nea, om de zăpadă, ren, caciulă de iarnă, ghirlandă cu clopoței și preaiubitul Moș Crăciun.

Apoi avem tema pascală cu vitralii decorative în formă de ouă și iepurași, îngerași și Domnul Iisus Christos.

Alte teme prolifice pentru idei de vitralii unicat pot fi: Valentine’s Day, Dragobete, anotimpurile primăvara, vara, toamna, iarna, lumea poveștilor (vitralii decorative în formă de căsuțe și fel de fel de lucruri ca din povești).

Începerea școlii este o ocazie minunată pentru a face cadou copiilor pixuri, creioane sau stilouri cu un mic ornament din vitraliu.

Un vitraliu handmade foarte interesant este suncatcher sau light catcher

Vitraliul de tip suncatcher sau light catcher este acel obiect ornamental deosebit pe care îl agăți în lumina soarelui, fie în interior, fie în exterior, care “prinde” lumina, o reflectă și o traduce în irizații plăcute ochiului. Lumina nu e doar reflectată, ci luată, disecata și retrimisă în toate direcțiile, împrăștiată prin toată camera.

Tot ce trebuie să faci e să-i găsești un loc în casă sau în grădină și apare magia! Da, îți taie răsuflarea!

Un adevărat deliciu pentru ochi, vitraliile suncatcher creează curcubee și scântei de culoare. Pentru ochii tăi!

Artiștii fac vitralii unicat de tip suncatcher în diverse mărimi, culori și forme. Ca tehnică, cel mai des întâlnim vitralii Tiffany și vitralii pictate manual.

Vitralii handmade – cadouri unicat scumpe?

Da și nu.

Luate ca cifre absolute, da, vitraliile handmade pot părea “scumpe”.

Dar uitându-ne la valoarea vitraliilor handmade, vitraliilor unicat, nu, nu sunt scumpe. Până la urmă, orice buzunar poate, la un moment dat, să susțină achiziția de vitralii handmade.

Sunt câteva aspecte care trebuie avute în vedere înainte să judecăm vitraliile ca fiind scumpe:

  • vitraliile handmade implică un artist îndemânatic. Artistului îi trebuie ani de muncă cu sticla pentru a fi confortabil cu acest material

  • vitraliile handmade implică mult tact și răbdare

  • sticla este foarte casabilă, așadar 30-50% din material este trecut la pierderi

Însă, cel mai important, țineți cont că vitraliile handmade sunt unicat, iar artistul își lasă o bucățică din suflet în fiecare vitraliu unicat creat.

 


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.